Thursday, April 06, 2017

Kauppakeskukset - Shopping malls

Antalya on myös shoppailijalle oikein sopiva kohde, koska siellä on useita moderneja kauppakeskuksia ja useimmat niistä ovat yleensä jopa 22:00 saakka auki. Ostoskeskuksien lisäksi turkkilaiseen tapaan voi löytöjä tehdä myös basaareilta sekä pikkuliikkeistä keskustan liepeillä. Kaikilla näillä ostoskeskuksilla on nettisivut, joten jos päämääränä on joku tietty kauppa, kannattaa nettisivuilta tarkistaa, löytyykö sitä kyseisestä ostoskeskuksesta. Hintataso isommissa ostoskeskuksissa on hiukan halvempi kuin Suomessa ja jopa meillä opiskelijoilla oli varaa kuluttaa rahaa paljon shoppailemiseen.

Yleisenä vinkkinä voisimme antaa sen, että jos ei viihdy väentungoksessa kannattaa shoppailut tehdä arkipäivinä aamupäivällä. Yleensä pyhien lähestyessä sekä sunnuntaisin kauppakeskuset olivat hyvin täynnä ja jonottaa voi pahimmassa tapauksessa jopa 45 min. Ostoskeskuksista löytyy pankkiautomaatit, mutta jos rahanvaihto on tarpeellinen, kannattaa se tehdä etukäteen. Pankkiautomaateista kuitenkin voi nostaa käteistä Turkin liiroina. Isommissa kauppakeskuksissa osissa kaupoista voi maksaa euroina, mutta suosittelemme liirojen käyttämistä. Basaareilla kannattaa ehdottomasti varata käteistä (turkin liiroja) mukaan, ettei tule huijatuksi. Kannattaa myös muistaa se, että asiakaspalvelijat eivät suurimmaksi osaksi puhuneet englantia, joten he voivat vaikuttaa hieman tylyiltä. Don't take it personally!

Esittelemme viisi eri ostoskeskusta eri puolilta Antalyaa, joissa pistimme rahan palamaan sekä aikaa viettämässä.Erasta

Erasta sijaitsee Kültürin asuinalueella Otogarin (linja-autoasema) ja Meltemin (ns. kohtaamispaikka, pääpysäkki) välillä. Jos Erastaan haluaa mennä, bussien ikkunoista on hyvä tarkistaa, mikä on menossa Erastaan. Erastassa on 55 kauppaa ja ostoskeskuksena se ei ole kaikista suurimmasta päästä. Erastasta löytyy mm. H&M, DeFacto, LC Waikiki sekä Koton, joka on turkkilainen, suosittu vaatekauppa josta löytyy kaikille. Sieltä löytyy myös elokuvateatteri.
Erastassa on ylimmässä kerroksessa suuri ruokakerros josta löytyy monenlaisia eri ruokapaikkoja, niin kansainvälisiä ruokaketjuja (Burger King) sekä pienempiä, turkkilaisia kokeilemisen arvoisia ruokaketjuja. Ruokailutilaa on paljon ja muistaaksemme myöskin ulkona voi aterioida.

Turkkilaiset ovat kovia kahvilaihmisiä, joten kahviloitakin ostoskeskuksista yleensä löytyy. Erastassa on suosittu Starbucks, ja suurimmat kahvit siellä ovat n. 10 liiran (reilu 3 euroa) luokkaa. Selvästi halvempaa siis kuin Helsinki-Vantaan lentokentän Starbucksissa. :-D Alimmasta kerroksesta löytyy Robert's coffee, joka on usein täynnä eläväisiä turkkilaisia seuraamassa jalkapalloa tai vain nauttimassa ostoskeskuksen hälinästä teekupposen kera. Erasta on kauniin erikoisesti "muotoiltu", sillä koko ostoskeskus on ns. ulkona. 

Itse suosimme Erastaa, koska se sijaitsi meitä lähimpänä. Myös supisuomalaisuus ei päässyt unhoittumaan, sillä me pidämme enemmän pienemmän kaliiberin ostoskeskuksista. :-D Erastasta löytyy kaikki tarvittava, ja siellä kannattaa käydä jos ei halua kuluttaa koko päivää ja väsyttää itseään isossa ostoskeskuksessa.MarkAntalya

MarkAntalya sijaitsee keskellä kaikkea ja me määrittelimme itse sen Antalyan keskustaksi. Ulkoa päin sen tunnistaa kaukaa. Jo horisontissa se siintää korkeana, tummansinisenä, "lasisena" rakennuksena, jonka huomaa jopa Konyaaltın rannalta asti. Etusivun alaosa on upean värikäs ja lasiseinän voi nähdä heijastavan esim. kansallispäivänä Turkin lipun. Etupihaa kaunistavat suihkulähteet ja raitiovaunu pysähtyy juuri MarkAntalyan eteen. Kokonaisuudessaan upea ilmestys!

MarkAntalya on suuri kauppakeskus jossa on jopa 6 kerrosta ihmeteltävää. Ylin eli kuudes kerros on elokuvateatteria varten sekä viides kerros ns. ruokakerros. Sieltä löytyy myös tuttuja pikaruokapaikkoja, mm. McDonald's, Subway sekä KFC. Jälleen kerran kuitenkin suosittelemme kokeilemaan turkkilaisia ruokia, ja oma lempiruokamme onkin Tavuk Iskender, vaikka se ei niin periturkkilainen olekaan.


Loput kerrokset ovat sitten laajaa shoppailua varten, sillä sieltä löytyy niin elektroniikka-, ruoka-, koru-, kosmetiikka- kuin vaatekauppojakin. MarkAntalyan valikoima on laaja ja sieltä löytää myös eurooppalaisia brändejä. Vaatekaupoista mm. Bershka, Pull&Bear, H&M sekä Stradivarius ovat löytäneet paikkansa siellä. Kuten myös Erastassa, MarkAntalyassa on myös useita turkkilaisia vaatekauppoja. Suosittelemme myös niissä käymistä, sillä olemme itse tehneet edullisia löytöjä niistä paikoista! :-)

Pääsisäänkäynnin vieressä on apteekki, jos niitä palveluja sattuu shoppailun lomassa tarvimaan. Myös Starbucks on heti sisäänkäynnin vieressä ja siitä on mahdollista myös siirtyä nauttimaan kahvi ulos terassille. Suurin osa kahviloista kuitenkin löytyy ruokakerroksesta, jossa on myöskin suuri ulkoterassi, jossa voi virvoikkeensa tai ruokansa nauttia.MarkAntalya on mahtava kauppakeskus, joka soveltuu oikein hardcore-shoppailuun. Siitä on myös lyhyt matka vanhaan kaupunkiin sekä muihin, yksittäisiin kauppoihin. Sijainti on loistava siitäkin syystä, että se on ns. kaiken keskipiste eikä sillä ole väliä, missä majoittuu koska matka on suurin piirtein aina samanpituinen. Kaikissa paikallisbusseissa on selvästi myös ilmoitettu MarkAntalya, joten perille pitäisi löytää helposti. Bussit pysähtyvät mm. toisen sisäänkäynnin eteen.TerraCity (SheMall, Laura)TerraCity on suurimpia ostoskeskuksia Antalyassa 150:n kauppansa ansioista ja se sijaitsee keskustasta Laralle päin. Ostoskeskuksessa on ihanan kansainvälinen ilmapiiri ja täällä on suurin mahdollisuus saada asiakspalvelua englanniksi. TerraCityssä on neljä kerrosta ja jälleen kerran ylimmästä kerroksesta löytyy ravintoloita. Siellä on enemmän ns. luksusmerkkejä, kuten Michael Kors, Lacoste, Guess ja Burberry. Suurin osa näistä "hienoimmista" liikkeistä oli todella siistejä ja tuli hieman sellainen tunne, että meidän kaltaiset "köyhät" turistit eivät aivan ole näiden liikkeiden kohderyhmää. :-D  Mutta jos haluaa rahalleen vastinetta, kannattaa suunnata tänne. :-) Totta kai myös peruskaupat ovat löytäneet tiensä myös TerraCityyn (Mango, Stradivarius), mutta esimerkiksi H&M:llä ei ole kauppaa täällä. H&M löytyy kuitenkin niin useista ostoskeskuksista, että kun Terra Cityyn päätän lähteä shoppailemaan, en H&M tarvitse.Terra City sisältä
Täältä ei muistaaksemme löydy ns. ruokakauppaa, joten ruoka-ostoksille tänne suuntaan ei myöskään kannata lähteä. :-D Kaiken kattava ostoskeskus muuten ja kuten sanottua, mielestämme hieman hienompaan makuun. Toivottavasti tästä kuvauksesta ei jää negatiivinen kuva, koska TerraCity on todella monipuolinen ja laajalle asiakaskunnalle suunnattu, joten sieltä varmasti kaikki löytävät haluamansa. Mekin etsimme talvitakkeja täältä ja tarjontaa kyllä riitti - lopulta ne oikeat sitten löytyivät kymmenien hyvien vaihtoehtojen lomasta. :-)

Matkalla TerraCityyn on myös pari muuta ostoskeskusta, SheMall sekä Laura. Näissä keskuksissa kävimme vain kerran, joten enempää emme niitä osaa avata. Sen kuitenkin voimme sanoa, että nämä eivät kooltaan olleet niin isoja kuin TerraCity, mutta kivoja pikku putiikkeja näissä oli. Jos on aikaa, kannattaa käydä vilkaisemassa!
Migros Shopping CenterMigros Shopping Center (meille vain Migros :-D) sijaitsee todella lähellä Konyaaltıa ja on huvipuisto Luna Parkia vastapäätä, tien toisella puolella. Migrosissa on 130 kauppaa ja kesäsesonkina se palvelee jopa kello 23:00 saakka. Koska sijainti on turistien suosiman Konyaaltın alueella, Migros muistuttaakin meidän mielestä TerraCityä ja on turistien makuun. Migros on aika vekkulisti suunniteltu joten kannattaa varautua siihen, että jos löydät esim. Mangon kerran, et todennäköisesti löydä sitä toista kertaa. :-D Mutta seuratkaa pohjakarttoja ja kyselkää ihmisiltä, jos hukkaan joudutte! 


Kuten sanottua, ostoskeskuksessa on yli sata kauppaa, mutta esim. H&M sieltä puuttuu. Kuitenkin urheilu-, meikki- ja koruliikkeitä siellä on paljon. Sisäänkäyntikerroksessa on 5M Migros, joka muistuttaa lähinnä suurta Prismaa tai vastaavaa. Eli esim. vaateshoppailun jälkeen voit käydä ruokaostoksetkin tekemässä siellä. Ruokakerros on täälläkin ylimmässä kerroksessa ja ruokailun jälkeen voitkin vaikka nauttia kahvikupposen (tai turkkilaiseen tapaan teekupposen :-)) terassilla, josta on mahtavat näkymät Konyaaltın rannalle.

Migros maailmanpyörästä kuvattuna :-)


Deepo


Deepo Outlet Center sijaitsee kaukana kaikesta, lähellä lentokenttää. Sinne  kulkevat kuitenkin paikallisbussit ja taksillakin pääsee jos haluaa yksityisempää kuljetusta. Deepossa on 90 eri liikettä ja se onkin suurin Outlet Välimeren alueella. Täältä löydät esim. Adidaksen, Tommy Hilfigerin ja Gantin. Deepon vieressä on myös karting-rata, jos haluaa pikku adrenaliiniryöpyn shoppailun lomassa.

Kävimme ainoastaan kerran Deepossa, joten jälleen kerran on hankalaa antaa kattavaa kuvausta tästä paikasta. Kun kyseessä on outlet, hinnathan ovat hiukan alhaisempia kuin normaaleissa kauppakeskuksissa. Jos aikaa on ja kiinnostus riittää, käykäähän vilkaisemassa! :-)

Tässä meidän kokemukset kyseisistä ostoskeskuksista. Muistetaan, että mielipiteet ovat vain meidän ja jokaisella voi olla täysin erilaisia kokemuksia! Ensi kerralla tutustutaan mahtavaan vanhaan kaupunkiin, joka on yksi Antalyan ihanimmista paikoista! Hoşça kal!

- Pinja & Jasmin


Ostoskeskukset kartalla / Locations of the shopping malls on the map (Google Maps).
In English below

--


In addition to the beaches Antalya has many high quality shopping malls, so it is very suitable destination for shopping-centered holiday seekers. The biggest shopping malls are often open until 22:00 in the evening. Besides them you can also find good stuff from turkish style bazaars. In this post we present five shopping malls which came familiar to us during our stay in Antalya. All of them has also their own websites (linked) so if you are looking for some specific brand, please check from their own site. 

As a common hint we recommend to do the shopping early time on weekdays, at least if you don't enjoy crowded places. On Sundays and during holidays shopping malls are full of locals and tourists and you could have to stand in a queue for a long time. There are normally ATMs in the shopping malls where you can get both euros or liras, but currency exchange would be good to do beforehand just in case. Usually in bigger shopping malls or shops it is possible to pay in euros so turkish liras aren't necessary. Except in bazaars we recommend paying in turkish liras so you might not have to pay that much. And one thing to remember is that in most of the shops customer services don't speak that good English, so don't take it personally if they seem rude due that.Erasta


Erasta is located in the area of Kültür, in between Otogar (main bus station) and Meltem (bus stop). If you take a bus here, check the bus window and make sure it says Erasta. In this shopping mall there are 55 different shops and it's pretty small compared to other ones. Here you can find i.g. H&M, DeFacto, LC Waikiki and Koton which is probably the most know Turkish clothes brand. In Erasta there is also a cinema.


In Erasta the top floor is "the food floor" where is multiple restaurant choices including international chain restaurants such as Burger King and of course some Turkish style places which are worth to try. Turkish people are really into cafe-culture and this can be seen in shopping malls. In Erasta there is Starbucks-cafe and the prices are really cheap compared to Finnish prices - coffees costs around 10 tl (3-4 €). On the bottom floor there is also a Robert's coffee which is often full of people watching some football match.

Erasta was kind of our favorite shopping mall - it was closest to our flat but also because it isn't too big so you don't have to spend the whole day there.

MarkAntalya


MarkAntalya is located in the city center and actually we defined the center based on MarkAntalya. It is really recognizable - high dark blue glass building which you can see it even from Konyaaltı beach. When you get closer you notice the colorful front wall above the entrance. Front yard is decorated with fountains and it just looks amazing!
Pretty bad photo of Mark Antalya with turkish flag, but in
real life it looked amazing!

MarkAntalya is a HUGE shopping center with six floor to explore. Again here the top floor is the food court with many many different restaurants. Including familiar places such as McDonald's, Subway and KFC. Still we recommend to try also Turkish foods i.g. tavuk iskender (our favorite which isn't available in all places tho).

And then rest of the floors are just for shopping! There is pretty much everything in this shopping center - electronic-, food-, jewellery-, and clothing-stores. Best known brands are Bershka, Pull&Bear, H&M and Stradivarius. As in Erasta here also is many Turkish clothing brands which we recommend because we have made good catches in those too.

Next to the main entrance is also a pharmacy if needed. And next to it 'surprise' is Starbucks-cafe with a good sized terrace so you can enjoy your coffee outside. Rest of the cafes are in the top floor where also is a balcony if you need a break from inside fuss.

MarkAntalya is great shopping center and it's suitable for hardcore shopping. Its central location brings even more value, no matter where you stay it's always close to you and it's easy to get there!TerraCity (SheMall, Laura)
TerraCity is one of the biggest shopping malls in Antalya. It has 150 stores and it's located in between the city center and Lara. This shopping mall has lovely international feeling and most likely here you get customer service in English. TerraCity has four floors and once again the top floor is filled with restaurants. Here you can find more luxury brands such as Michael Kors, Lacoste, Guess and Burberry. Of course there are also basic brands too, but i.g. H&M hasn't found its way here.


If we remember correctly here isn't any grocery store but otherwise you can get pretty much everything from here. So if you want to spend your money on quality stuff, this is your place. On the way here (from city center) there's couple of smaller shopping malls also, SheMall and Laura. In those shopping malls we only went once so not much to say about them. But if you have time go and check them. Unfortunately we do not have any photos of them either. :-(Migros Shopping Center


Migros Shopping Center (we called it just Migros :-D) is located in front of Luna Park. There are 130 shops in Migros and during the summer season it is open until 23:00. Because Migros is located in Konyaaltı, in our opinion it reminds us a bit of Terra City. 

Like we said, there is app. 130 shops in Migros but there is not H&M. On the other hand, there are a lot of sport-, make up- and jewellery stores. Food floor is on the upper floor and after a meal you can enjoy a cup of coffee (or in a turkish way, cup of tea :-)) at the terrace. Deepo

Deepo Outlet Center is located kind of far away, nearby airport. Anyways, of course local buses and taxis are going there. Deepo has 90 stores and it is the biggest outlet in the are of Mediterranean. For example, there are stores of Adidas, Tommy Hilfiger and Gant. There is a carting-race next to Deepo, if you would like to have a taste of adrenaline after shopping. 

We only visited Deepo once, so it is again a bit difficult to give you a comprehensive description of this outlet. But because this is an outlet, you know that the prices are a bit lower than in a normal shopping malls. If you have time and interest, you should definitely go and look around! :-)

Here is our experiences about these shopping malls. Please notice that these opinions are only ours and everyone can experience them in a different way. Next time we will introduce the most amazing old town, which is one of the most beautiful places in Antalya. Hoşça kal!

- Pinja & Jasmin

2 comments:

 1. Hey there unfortunately I don't have any account here..

  There are three things most visitors like to do: beach, eat and shop. That said, there’s no surprise that malls are a big deal in Antalya, and both the shops and the restaurants in those malls are taken equally seriously. Foodies and shopaholics rejoice.

  Over several trips there myself, I’ve taken a deep look at Antalya's shopping malls to uncover the best of the best.. My favourite one is Mark Antalya!

  Greetings Danial
  ����

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hello there! Thanks for your comment and you are definitely on point! :-) And yes, even though we spent most of our money in Erasta, we think that MarkAntalya is probably the best one, haha :-D greetings from Finland! 💞

   Delete

If you have some ideas, which we should apply to our blog, please, let us know! Every comment, wish and improvement idea are welcome! :-)