Sunday, April 02, 2017

Rannat - Beaches

Antalya on yksi Turkin suosituimpia rantalomakaupunkeja ja omien kokemuksiemme mukaan tämä on täysin totta! Vaikka vietimmekin Antalyassa aikaa pääasiassa opiskellen, niin kyllähän meiltä aikaa rannoillekin liikeni. ;-) Monet suomalaiset suosivat Antalyan alueen muita rantalomakohteita, esim. Alanya, Marmaris, Kemer sekä Side, mutta tällä posauksella haluamme tuoda esiin että myös ihan Antalyan sydämestä löytyy sopivia rantoja. Antalyan rannoilla (Konyaalti, Lara, Mermerli) kuulee kuitenkin yleensä kaunista venäjän kieltä tai terävää, mutta niin hauskaa saksan kieltä. JA!

Esittelemme nyt siis meille tutut rannat ja avaamme vähän sitä, milloin suosimme mitäkin rantaa ja miksi. Jokaiselta rannalta löytyi yleensä jonkinlaiset suihkut, että meriveden sai pois iholta sekä myös vessat, joihin kannattaa kuitenkin varata omat vessapaperit mukaan. Jokaisella rannalla pyörii esim. simit-rinkeleiden-, maissin- ja simpukoiden myyjiä, joilta voi ostaa pikkuevästä pienellä summalla. 
Konyaaltı Beach (Konyaaltı Plajı)

Konyaaltı on n. 7 kilometrin pituinen pikkukiviranta. Vietimme Konyaaltılla monet päivät sekä illat, koska pääsimme sinne kotoamme helposti bussilla. Saavutettavuus onkin yksi Konyaaltin hyvistä puolista. Busseja menee esim. MarkAntalyan lähettyviltä keskustasta Konyaaltılle useita, joten kannattaakin olla tarkkana ja tsekata bussien kyltit, jotta tietää, minne on menossa. Autolla/bussilla (tietenkin ruuhkasta riippuen) rannalle pääsee n. 10-20 minuutissa. Koska Konyaaltı on pitkä ranta, löytyi sen varrelta monia eri "maamerkkejä", joiden mukaan voi itselle valita sopivimman kohdan, missä paistatella päivää. 

Itse vietimme aikaa yleensä ns. "loppupäässä", jossa lähettyvillä oli SeaLife Hotel sekä Starbucks-kahvila. Aamupäivisin rannalla oli lähinnä paikallisia sekä lähihotellin asukkaita aamu-uinnilla, jolloin meri on todella kaunis ja tyyni. Tällä kohtaa rannasta vuoret näkyvät todella kauniisti ja luovat tunteen, että ne ovat todella lähellä. Meidän mielestämme ehdottomasti yksi Antalyan parhaista puolista! 

Iltapäivästä myös nuoriso ilmestyi rannalle ja sesonki-aikaan ranta oli melko täysi. Ahtaasta tunnelmasta ei kuitenkaan voisi puhua, sillä aina kuitenkin löytyi sitä suomalaistenkin vaalimaa omaa tilaa. Mielestämme Konyaaltılla pärjäsi melko hyvin ilman aurinkotuoliakin, mutta jos oikein haluaa panostaa mukavaan auringonottoon aurinkovarjon kera, tuolejakin on vuokrattavissa. Hinta oli ainakin vielä kesällä 2016 5 turkin liiraa/tuoli sekä aurinkovarjo saman verran, 5 tl. Euroissa yhteensä nämä olivat vähän reilun 3 euroa, ei siis kallista ollenkaan! :-) Varyant
Muita "maamerkkejä" rannan varrella ovat Mini City -ulkoilmamuseo sekä lähimpänä keskustaa oleva (jokseenkin ainakin meille vaikeasti tavoitettava) Konyaaltın Varyant -ranta-alue.

Varyantin ranta-aluetta voisimme suositella silloin, jos haluaa yhdistää museo- sekä rantapäivän, sillä Antalyan museo sijaitsee rannan lähistössä. Meille tämä puolisko Konyaaltısta ei ole niin tuttu, eikä myöskään muita turisteja siellä ei niin paljoa näkynyt, mutta paikallisia siellä oli senkin edestä. :-) Varyantin alueen tunnistaa tästä melko kiemuraisesta tienpätkästä, mitä pitkin ranta-alueelle pääsee. Mekin päätimme eräänä helteisenä päivänä alkaa etsimään tätä aluetta ja kävelimme sellaiset kevyet 10 km paahteisessa, n. 30 asteen lämpötilassa. :-D Voi sanoa, että oltiin melko poikki tämän pikku vaelluksen jälkeen. Ranta kuitenkin oli koko vaelluksen arvoinen ja oli ihana pulahtaa viileään meriveteen!Mini City -ulkoilmamuseo on itsessään jo vierailemisen arvoinen paikka, josta kerromme toisessa postauksessa enemmän. Maamerkkinäkin se toimi hyvin ja on oikein oiva tapaamispaikkana, jos Konyaaltın ranta ei ole kovin tuttu. Tässäkin tapauksessa museo- sekä rantapäivän voi yhdistää hyvin, jos sille päälle sattuu. Tämäkin osa Konyaaltın rannasta jäi hieman tuntemattomaksi, mutta tälläkin kohtaa on aurinkotuoleja + varjoja vuokrattavana. Tällä alueella on myös ravintoloita sekä pikkuisia putiikkeja joista ostaa vaikka virvokkeita. Nämä tuovat omanlaisen lomatunnelman tälle alueelle.

Mielestämme Konyaaltı on täydellinen hengailupaikka, jossa "eväs"myyjien avulla jaksaa viettää vaikka koko päivän pikkurahalla. Suurin huomionarvoinen asia on se, että Konyaaltı on kiviranta, eikä hiekkaranta. Aluksi olimme hieman ymmällämme, vaikka tiesimmekin etukäteen, että hiekkaa ei tältä rannalta löydy. Kuitenkin tottuessamme rantaan aloimme pitää siitä jopa enemmän entä hiekkaranta Larasta. Kivirannalta mukaan ei tarttunut hiekkaa, mutta kannattaa ottaa kuumimpina päivinä rantakengät mukaan, koska kun aurinko porottaa suoraan kiville, ovat ne polttavan kuumia. Konyaaltın vesi  oli monesti hieman viileämpää kuin Laralla, mutta sitäkin puhtaampaa ja kirkkaampaa, johtuuko lie kivipohjasta - ken tietää... ;-)

Lara beach (Lara Plajı)
Lara sijaitsee n. 10 kilometrin päässä keskustasta ja on todennäköisesti Antalyan suosituin ranta, ainakin turistien keskuudessa. Tännekin bussit kulkevat melko sukkelaan esim. MarkAntalyan läheltä (suosimme mm. LF09 sekä LF10 -busseja). Bussilla mentäessä Laran ranta on päätepysäkki, joten ei pelkoa että jäisi väärässä kohdassa pois. Laran alueella on paljon hotelleja ja siksipä sieltä löytyy myös ranta-aktiviteetteja (esim. riippuliitoa). Koska Lara on turistipainoitteinen, hintataso siellä on myös vähän korkeampi.

Kuten sanottua, Lara on hiekkaranta ja meille oli välttämätöntä vuokrata tuolit aina siellä ollessamme koska hiekka on todella hienojakoista ja pehmeää - sitä siis eksyy joka paikkaan. :-D Aurinkotuolien sekä varjojen hinnat olivat samaa luokkaa kuin Konyaaltılla ja positiivista on se, että rannalla työskenteleviltä "rantapojilta" sai todella hyvää asiakaspalvelua, kuten kaikilta siellä työskenteleviltä. Myös täältä rannalta löytyy niin simit kuin simpukkamyyjiä, jotka pelastavat päiväsi nälän yllättäessä. Jos kuitenkin tarvitsee jotain isompaa haukattavaa, rannalta löytyy ravintola, jossa esim. hampurilaisen hinta oli (2016) n. 10-15 tl (3-5 euroa). Rannan vieressä on myös eräänlaisia grillipaikkoja, joita voi halutessaan käyttää, ymmärtääksemme veloituksetta ja ilman varausta. Mikäs sen mukavampaa kuin viettää päivä ihanalla Laran rannalla grillatessa matkaseuralaisten kanssa!Sesonkiaikaan Lara voi olla tupatenkin täynnä ja jopa vedessä uiskennellessa voi tulla ahdasta, jos ei uskalla syvempiin vesiin. Aallot olivat iltapäivisin melko hurjia ja varsinkin tuulisina päivinä yllättävän voimakkaita. Kannattaa olla varovainen eikä mennä uimaan ainakaan aurinkolasit päässä, kuten allekirjoittanut on valitettavasti tehnyt ja menettänyt lasinsa.


Rannalla on myös pieni putiikki, josta voi ostaa tai käydä täyttämässä uimapatjan ja polskutella koko päivän meressä. Useamman kerran meidänkin päivä kului meressä kelluen ja välillä veteen pulahtaen. :-) Laralle kannattaa suunnata, jos haluaa perinteisen rantapäivän turistien keskellä sekä kokeilla jännittäviä vesiaktiviteetteja. Laralta löytyy kaikki tarvittava ja vähän enemmänkin aktiviteettien myötä. Viereissä kuvassa kulminoituu yksi parhaista komboista: rantapäivä Laralla ja Simit! :-P

Mermerli beach (Mermerli Plajı)
Jos selviää sataman lävitse ilman, että eksyy yhdellekkään muutaman tunnin pituiselle laivaretkelle (niistä lisää toisessa postauksessa), löytyy meidän lemppari, pieni mutta sitäkin laadukkaampi Mermerlin uimaranta. Mermerliin pääsee tosiaan sataman kautta ja (liukkaita) portaita pitkin löytyy ensin samanniminen ravintola johon sisäänpääsymaksu rannalle maksetaan. Sisäänpääsymaksu oli kesällä 2016 15 tl (n. 5e), jolla sai aurinkotuolin sekä varjon halutessaan. Aurinkotuoleja on asetettu kauniisti eri paikoille (kuva vasemmalla havainnollistaa tämän hyvin), niin normaalisti rantahietikolle kuin omien "laitureiden" päälle jossa saa olla aivan omassa rauhassa. Paikan saa valita vapaasti.


Ranta on todella rauhallinen ja sieltä avartuu upeat vuorentaustaiset näkymät merelle. Paikallisia rannalla ei juurikaan ole koska he ehkä ajattelevat, että rannan sisäänpääsymaksu on ylihinnoiteltu eikä rantapäivästä pitäisi erikseen maksaa. Tämä tarkoittaakin sitä, että rannalla saa olla rauhassa ilman ylimääräistä menoa. 

Vesi on puhdasta sekä erittäin kirkasta ja halutessaan voi uida pienen matkan kukkulalle, josta hurjapäisimmät voivat hyppiä veteen. Myös uimapatjojen vuokraus onnistuu pientä maksua vastaan, joka oli n. 5-10 tl. Hinnasta emme kuitenkaan mene takuuseen, mutta me todella suosittelemme tätä - mikään ei voita kuumaa päivää, uimapatjaa sekä meren virkistävää vaikutusta. Ainoa miinuspuoli tällä rannalla on se, että vieressä on (käsityksemme mukaan) aallonmurtaja, jota pitkin voi kävellä ja se on niin turistien kuin paikallistenkin suosima kuvanottopaikka. Tämän rannan tunnelma kuitenkin mahdollistaa häiriötekijöiden ignooraamisen täysin, joten 15 tl maksu on mielestämme täysin oikeutettu hinta rannalle.

Kuten sanottua, ranta on käymisen arvoinen kohde, varsinkin jos haluaa ensin kävellä vanhan kaupungin katuja ja sitten loikoilla loppupäivä sataman läheisyydessä. Suosittelemme! 

Rannat Antalyan kartalla / Locations of the beaches on the map (Google Maps)

Seuraavassa postauksessa esittelemme Antalyan ostoskeskuksia. Kommentteja ja mielipiteitä tästä ja muista postauksista otetaan vastaan! :-) Güle Güle!

- Pinja & Jasmin

In English below


---
Antalya is one of the most popular holiday destination in Turkey. Even we spent the most time in Antalya studying sure we had time to go to the beach also. :-P Many finnish tourists prefer other holiday destinations in Antalya region i.g. Alanya, Marmaris, Kemer and Side, but with this post we want to bring out the fact that you can find great beaches also in Antalya's heart.


So on below we described three beautiful beaches! All the places had some kind of showers and toilets (but remember to bring your own toilet papers). Also in every beach you can buy little snacks (simit, corn, mussels) with small amount of money.Konyaaltı Beach (Konyaaltı Plajı)Konyaaltı beach is app. 7 km long beach filled with little stones. Its location is one of its good sides and that's why we too spent many days and nights there. With car/bus you can get there in 10-20 minutes from city center (MarkAntalya). It is really long beach so there are many different "landmarks" on the way.


Our favorite part of (almost the whole Antalya) was at the "end" of the beach which was closest to the mountains - they created an amazing view. Nearby there was also Starbucks cafe and SeaLife hotel. In the morning times and early in the day beach is often really quiet and there's only local people taking a morning swim in the calm sea or guests from the nearby hotels sunbathing. It was a perfect environment for relaxing during the morning time - just sound of the waves, warming sun and clear sky. Love it! 

During the summer season the beach is pretty full but still it is easy to find you own spot. We think that in Konyaaltı you will survive without a sunchair but if you wish to rent one it is only app. 5 tl or with a sunshade 10 tl.

Other parts of Konyaaltı are i.g. Minicity area which is an outdoor museum and Varyant's beach which is closest to the city center.We can recommend the Varyant beach if you want to combine museum - and beach day, Antalya museum locates near the Varyant. This part of Konyaaltı isn't that familiar to us, because we went there only few times. But that much we can say that it wasn't that popular among tourists so you can meet more local people here.

We think Minicity-outdoor museum itself is worth of visit, but we will tell you more about that in other post. As a landmark it works great and is a good meeting place if Konyaaltı isn't familiar place. In this case also you can easily combine museum - and beach day. In this part of the beach there is a lot of little shops and restaurants and you can also rent chairs and sunshades if you wish (10tl). 

We find Konyaaltı as a perfect place to chill out with friends! One of the biggest thing to point out that it's not a sand beach. At first we were a little bit confused about this but once we got used to it it's actually even better than i.g. sandy Lara beach, because you don't get sand everywhere. In Konyaaltı the water is a bit colder but much brighter, or that's what we have experienced. :-D

Lara beach (Lara Plajı)
Lara locates about 10 km from city center and is the most famous beach in Antalya (at least among the tourists). It is easy to get there with a local bus i.g. from MarkAntalya (bus LF09 & LF10). Lara beach is the last stop when going with bus so you don't have to worry about leaving in a wrong place. In Lara area there's a lot of hotels and it is touristic place which can be seen in prices of markets and restaurants. 


The first glance of Lara beach
As we said earlier, Lara is a sand beach so we think it's necessary to take a sun chair there - the prices were same than in Konyaaltı so not bad. One positive thing in Lara are the "beach boys" who are really helpful and you can get good customer service from them. There is also a restaurant on the beach where you can buy food i.g. a burger for 10-15 tl. Next to the beach there is kind of park where is barbeque places which you can use free of charge (if we've understood correctly). So what could be more fun than spending a day under the sun barbecuing with your beloved ones!


During the summer season Lara is pretty crowded. One thing to take into consideration is that the waves can get huge during the days, so remember to be careful! At least if you want to keep your sunglasses safe leave them to your place before going into the water. :-D If you want to play in a waves, buy a swimming mattress from the little shop on the beach!

So if you are looking for a traditional beach day among tourists and maybe try some exciting activities we totally recommend this beach!Mermerli beach (Mermerli Plajı)If you survive through the harbour without getting in any boat trip you will find small and cute Mermerli beach. It is located next to the old town's harbour. Entrance fee to this beach is 15 tl (5 €) and it includes sunchair and sunshade. This beach is unique and totally worth of paying!

Beach is really calm and the mountains make the view perfect. The beach is preferred among tourists - locals think it is pointless to pay a fee to get into the beach. So this means that you can spend a day without that many people around you. Water here is super clean and bright. Wildest people can jump to the water from the cliffs and here it is also possible to rent swimming mattresses. Only one weird thing on this beach is that next to it there's some kind of popular view checking place where locals and tourist come and take pictures. But this beach offers a great conditions to ignore rest of the world.

In the next post we will introduce Antalya's shopping malls! Comments and opinions are more than welcome! Güle Güle! :-)

- Pinja & Jasmin

4 comments:

 1. Aww! I miss those beaches! 😍 Konyaalti was my favourite, although i didn't know that there was a beach next to the harbour!
  ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yep Konyaalti always in our hearts! Next time Mermerli will be on our bucket list ;)

   Delete
 2. Same with me, first time I heard about this Mermerli beach, maybe cause you gotta pay xD Konyaalti... we can be guides there :D Nice post.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you Kris! We didn't know its existence until the second semester either :D Haha yeah we should start our own guiding company there XD

   Delete

If you have some ideas, which we should apply to our blog, please, let us know! Every comment, wish and improvement idea are welcome! :-)